Pasen

Posted on Posted in Geen categorie

PASEN

Het is zoals elk jaar weer Pasen geweest. Wat vind jij van Pasen?

Er lopen regelmatig verslaafde daklozen door mijn straat. Ik woon in het centrum van Oranjestad. Het raakt me enorm, die daklozen. Ze lopen mank, hun hele lichaam schreeuwt van pijn bij elke stap. Ze struikelen. Als ik hun een beker water geef en even een kort praatje met hen maak, zie ik een sterke roep om hulp.

Afgelopen week vroeg ik aan een van deze mensen: ‘Weet je wat Pasen is?’ En hij antwoordde: ‘Ja, ik weet wat het is, maar ik vier het niet.’ Ik zei: ‘O mooi, maar God houdt alsnog van jou.’ Hij moest even nadenken en keek me goed aan: ‘Jij bent een dochter van God [grote stilte], maar ik ben een zoon van Allah. [weer een stilte] Maar ik respecteer jou.’

Ik bleef hem aankijken en met begrip zei ik dat ik hem ook respecteerde.

En hij liep weg, met kapotte jeans, ongeschoren baard, alleen, in de warme middagzon.

Na dit gesprek heb ik voor hem gebeden, dat hij God zal aanvaarden als Vader, later of nu. Ik dacht toen ook: ‘Wat een oprecht antwoord van hem. Mooi die oprechtheid.’

Iets later dacht ik: ‘Ik ga eens vragen in de kerk wat de mensen daar van Pasen denken.’

Helaas heb het ik niet aan veel mensen kunnen vragen. Negen antwoorden kreeg ik in totaal. De vraag was:  ‘Aan wat denk je als eerste bij het woord Pasen?

Van oud tot jong, de antwoorden waren mooi!

Hier zijn de verschillende reacties:

*Nieuw begin, keerpunt/kantelpunt, een weg van vrijheid door Jezus’ bloed, vrije toegang. Dankbaar voor dit offer, onbegrijpelijk mysterieus, met het menselijk oog is het niet te zien. Ondanks dat het een mysterie is, is het ook een feestdag!

*Begin van het ECHTE leven!

*Opstanding, lijden van Jezus, door Zijn lijden hebben wij nu hoop!

*De prijs is betaald door God voor ons. Pasen is een herdenking van die dag, dat Hij dood ging voor ons.

*Bevrijding

*Genade, vrij van zonde, het is betaald

*Opstanding

* Paasontbijt, lekker eten

* Elke jaar heb ik een andere ervaring met Pasen. Vroeger zag ik de dood van Christus vooral met Pasen. Nu steeds meer de Opstanding!

Mooie woorden, maar niet alleen woorden, het zijn echte daden geweest.

God heeft werkelijk voor ons de prijs betaald. Als je het Oude Testament leest, zul je verbaasd raken dat er zo veel offers werden gebracht destijds.

Van stier tot lam, allerlei dieren werden geofferd om ‘herstel’ tussen God en de bevolking te bewerkstelligen. Ook offers van meel, rook of wijn. Het verbaast me altijd weer als ik dat lees. En dan ben ik God zo ontzettend blij en dankbaar, voor Jezus! Ik hoef geen offers meer te brengen. Ik hoef me niet meer schuldig te voelen voor mijn zonden. Ik hoef geen lief lammetje meer te doden, dat lijkt me vreselijk om te doen!

En nu, is het eenmaal gedaan, het ultieme offer, Jezus!

Dat betekent dat we stil mogen staan, in plaats van zo vaak offers te brengen, zoals in het Oude Testament (oude verbond), hoeven we in feite niks meer te offeren?! Niks?

Is dat niet genade?! We hoeven geen bloed meer te laten gieten. Pasen is bloed dat gegoten werd door Jezus Christus, het Heilige offer.

Al die dieren werden geslacht en dat was ook het einde. Ze waren dood, en als offer gebrand. Bij Jezus, mijn held, is dat het einde niet: Hij stond op uit de dood! Een levend offer is Hij!

Het kan een cliché worden, een verhaal dat je al zo vaak hebt gehoord dat het geen inpact meer op je heeft.

Het kruis kan ook zo dwaas lijken dat we het liever aan de kant zetten.

De bijbel geeft je gelijk, in 1 Korintiërs 1:18 staat: ‘De boodschap over het kruis is dwaasheid voor wie verloren gaan, maar voor ons die worden gered is het de kracht van God.’

Voor de ongelovige is het kruis dwaasheid, maar voor God is het juist wijsheid. Ik dank God dat ik niet alles hoef te begrijpen en dank Hem voor Zijn genade. Terwijl ik zo klein, schuldig, en egoïstisch ben, heeft God besloten om Zijn Zoon te sturen naar de wereld, voor mij! Nu mag ik daarin geloven en dankzij dit eeuwige offer mag ik eeuwig leven ontvangen. Voor mij is Pasen het grootste feest wat er is! Helaas zijn we in een wereld die erg terughoudend is… anders zou ik serieus willen dansen, het hele paasfeest lang, om te vieren dat mijn Redder opgestaan is!

 

Geschreven door Nellyne Clerx-Kneppers

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *