Geestelijke ogen!

Posted on Posted in Geen categorie

Geestelijke ogen.                                 Geschreven in Juni 2017

 

Met je ogen kan je zien,
hoe mooi de zee is, hoe mooi je kinderen zijn, of de helder blauwe lucht…
Met onze ogen kunnen we vele prachtige dingen zien en ontdekken. Maar zien we echt alles ermee?
Je zult bijna zeggen :’’ ja, zoveel!” Diepte, in de verte, 3D, allerlei kleuren, zelfs in het donker hebben we een beetje zicht.
Maar als je nadenkt, dieren kunnen verder weg zien dan wij, roofvogels bijvoorbeeld op kilometers afstand! En katten zien ook meer dan wij doen, ze kunnen in de donkere nacht gewoonlijk hun weg vinden. Eenvoudige voorbeelden die opmerkelijk bewijzen dat we beperkt zijn in onze zintuigen.
Gods woord zeg ook dat we beperkt zijn : fysiek en in ons denken.
En nu wil ik tot mijn punt komen. Heb je ooit geprobeerd om naar iemands -hart- te kijken in plaats van naar zijn ogen? Het lijkt een rare vraag of misschien doe je het al ? Dat zou super zijn!

Wat ik bedoel is : naar een persoon kijken zo als God hem/haar heeft geschapen. God kijkt naar ons met volle liefde, naar ons hart. En dat is zo uniek ! Verwarrend mooi vind ik! Hij kijkt niet naar je spijkerbroek of je mooie horloge of je lange haren. Of nog naar je positie ( Wow, zij is vrouw van de minister ) naar je werk ( Wow, let op, de eigenaar van dat grote bedrijf komt eraan…) Vervolgens stemmen we onze houding af op wat we zien. Zij is bekend, dus dan doe ik maar zo… hij is lelijk, apart… dan doe ik zo… Nee! Alsjeblieft! Stop!
We zijn allemaal, mensen, niemand is meer dan een ander! Niemand! Alleen God staat boven de mensheid!
God roept ons om te wandelen via de Geest, niet via onze ogen! Zie Galaten 5 : 16
Onze ogen zijn zeer beperkt en bedriegen zelfs soms. In de straat, in de auto, thuis, op mijn werk. Hoe kijken we naar deze wereld? Hoe kijken we naar een ander?
Wandelen door de Geest is niet wandelen in het vlees.
Het vraagt dus enige spanning, keus, en vertrouwen op Gods stem. Maar zo moeilijk is het niet, hoe vaker je gaat wandelen met de Geest, hoe makkelijk het zal zijn! Als je gewend ben om te handelen naar het vlees, dan verlang je telkens weer naar iets en weer iets en weer…. Het zijn vaak dingen die we niet nodig hebben, in feite. Maar onze zwakke vlees denkt van wel.
Er is zo veel meer, als we beseffen dat er kracht is vanuit de leiding van de Heilige Geest! God zei ook : “Ik laat jullie niet alleen, ik zend jullie de Trooster”. Zie Johannes 16:7. De Trooster is er juist ook om ons te helpen met het wandelen door onze geestelijke ogen en niet door ons vlees. En tuurlijk als je trek hebt mag je verlangen naar een lekkere hamburger. 😉
Onze wereld zit vol met afleiding en onzinnig dingen, die we niet nodig hebben. Ik wil je alleen maar meer, of nog meer, bewust maken.
God roept ons om naar mensen harten te kijken, met nederigheid. Dat betekent, de andere boven jezelf stellen. Wat ook wel moelijk is, je moet jezelf ook niet te laag gaan beschouwen. Maar het is zo veel mooier om naar een persoon te kijken met het wetenschap: God houd van deze mens.

Welke emoties draagt deze persoon, kan ik iets betekenen voor hem/haar? Dat kan je aanvoelen, met behulp van God die je leidt daarin.

Uit eindelijk wil ik hier eindigen met een herhaling. Zeker, je weet het al, dat onze ogen zo veel zien! Ja, deze wereld is vol van informatie en virtuele schermen. We raken overspoeld in een tsunami van plaatjes en letters! En sommige krijgen een burn-out…
Geef je ogen rust. Probeer bewust om te gaan met je ogen, wat wil ik wel en niet ZIEN. Alles wat je kijkt, wordt geregistreerd in je geheugen. Tuurlijk er wordt een selectie gemaakt. Maar wat je ziet, net zo-als, wat je hoort, beïnvloedt, echt, je denken.
Vriend, lees niet van alles en maar wat, kijk niet naar alles en maar wat.

In onze 21 Eeuw zou -vasten- kunnen zijn: geen internet, geen TV, geen telefoon… dat je ogen even tot rust komen, dus uit-eindelijk, je ziel en je geest. En… dichter bij onze Schepper komen.
Zijn stem kunnen horen juist in volle rust.
Ik wil eindigen met wat er gebeurt rondom kinderen die steeds meer achter schermen hun kindertijd doorbrengen. Het doet me verdriet, want een kind moet bewegen, dromen, lezen, tekenen…voor zijn emotionele en psyschische ontwikkeling. We zijn een voorbeeld voor kinderen. Ze imiteren vaak hun ouders. Schermen zijn werkelijk gevaarlijk voor de ogen van kinderen die nog niet volgroeid zijn. Het is wetenschappelijk bewezen.
We moeten niet EEN met de wereld worden maar EEN met God! Met onze geestelijke ogen kijken we naar de toekomst… straks zijn we met Hem. ‘Het leven nu is stage lopen voor de eeuwigheid’, uitspraak van Visje.

Saludos !
Nellyne Kneppers Clerx

PS : Artikel was eerder geschreven maar het sluit ‘’toevallig’’mooi aan met het voorwoord van Nathalie Tan Le Conte en de preek van Frits van Dijk op 24-09-2017.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *